Start a webshop



Introduction for beginners to how you set-up a webshop and begin selling online.

E-handel

E-handel är egentligen bara en förlängning av det så populära postorderverksamheten som har funnits i Sverige sedan 60 talet. Internet gav en enorm skjuts för E-handeln och sedan milenieskifte har det växt rekordsnabbt. Varje år slår e-handeln nya försäljningsrekord.  Många småföretagare kan ta del av kakan genom att starta e-handel!

Affärsidé till din webbutik

Idéer vara olika bra eller dåliga, men i slutändan handlar allt om utförandet och det är omöjligt att veta kvaliteten på idén innan man testat den!

Det finns inga perfekta idéer, vänta inte, våga testa och sätt igång! Märker du att din idee för webbutiken inte funkar prova nya Idéer. Se bara till att göra det helhjärtat!

Erbjud produkter eller tjänster som det finns ett behov av.

En bra idee är att erbjuda kunder nåt som just du vet mycket om, starta eget av din hobby funkar i många fall utmärkt.

Startar du i en liten skala vänta med att säga upp dig, samkör med ditt vanliga jobb först tills du ser om det lyfter.

Topp 5 populäraste hobbyverksamheter att tjäna pengar på 2014:

• Design/tillverkning av smycken (80 %)
• Blogga (79 %)
• Privatlektioner (76 %)
• Design (73 %)
• Hantverk (66 %)

TIPS: Tänk på att kunder från hela världen har lika nära till din webbutik som de svenska kunderna. Det kostar i princip inget mer att sälja globallt! Posten eller andra fraktbolag kan skeppa din avaror runt jodgloben. Internationella kunder föredrar oftast betalning med kort eller PayPal. Webbutiken måste då också vara åtminstone på engelska.

Konkurensen

Samtidigt som du har alla möjligheter att sälja till alla i hela ladet och i världen har även dina konkurenter samma möjligheter.

Det finns redan många stora butiker i dag med stora volymer. Då är det bättre att konkurrera med andra faktorer än priset och bredden på sortimentet. Som liten och okänd har du faktiskt många fördelar som de stora inte har!

  1. Nischa dig - om du inte kan vara bäst på allt, var bäst på en sak!
  2. Se till att kunna dina produkter, ge goda råd till kunderna, erbjud exeptionell service och kunskaper.
  3. Var personlig mot kunderna.
  4. Svara snabbt på mail, telefon och behandla snabbt alla order.
  5. Var inte rädd att använd udda marknadsföringskanaler.
  6. Testa dig fram och snabbt anpassa utbudet av produkter, servicen och reklamen till rådade omständigheter.

Underskatta inte tiden

Rent tekniskt kan du få upp en webbutik på mycket kort tid, men det tar tid att lägga in alla produkter, få klart avtal kring kortbetalning och sätta fart på marknadsföringen, testa, rätta och sjustera saker. Räkna med en inkörningsperiod på mellan tre och sex månader.

Nätbutiker kräver lika mycket kärlek, resurser och engagemang som en vanlig butik!

Ska du satsa på e-handel måste det bli en central del i din verksamhet. Butiken måste leva hela tiden, så jobba med sortimentet och lägg fokus på att mäta och följa upp, precis som i en fysisk butik.

Investeringar och kostander

Var bered på att framför allt investera din tid, och gör det på ett effektivt sätt. Se till att minimera dina fasta kostnader, men var inte dumsnål!

Ta till profesionell hjälp med de saker du inte är rikgt bra på och lägg ner din tid på att göra det bara du kan för att lyckas med din e-handelssatsning. Till det bör räknas kundkontakter och försäljning. Många "snickrar" själva med sin webbutik. Tiden räcker aldrig till att komma igång med försäljningen och att tjäna pengar, det som borde väl vara själva poängen med att driva en webbutik...

Det dumaste man kan göra är att t.ex. investera in en webbutik men skippa all marknadsföring, eller köpa in varor i lager och lyckas marknadsföra dig men ha en bedrövlig webbutik... Jätte många göra dessa misstag och sedan undrar de varför de inte lyckas att sälja. Snälla se till att snåla och spara smart så kommer du långt.

Vad är det som kostar då när man ska starta och drive en egen webbutik?

1. E-handelsplattform

Se inte tekniken som ett problem! Det är faktikst det minsta bekymmer nuförtiden. Du behöver inte en super avancerad och dyr i drift e-handelssystem. För att driva e-handel behöver du ha en smidig driftsäker, väl fungerande e-handelsplattform som är "lagom" för dina behov inom närmaste åren. Börjar du får hundratals order per dag, ha flera stora lager och riktigt många anställda kan det krävas en dyrare lösning, men när den dagen kommer har du råd med det.

Välj helst en webbutik som du kan uppgradera i famtiden eller som är redan från början så komplett som möjligt, som tål även större antal besökare, order och produkter. Efter man har kommit igång är det alltid besvärligt, tidskrävande och dyrt att byta e-handelsplattformen helt.

Att välja rätt plattform är också en av många faktorer som kan påverka din placering i sökmotorer.

Det som är viktigast redan i början är framför allt:

  1. att dina kunder kan lätt hitta dig via sökmotorer
  2. att webbutiken och produktbilder ser fräscha ut
  3. att sajten är snabb, annars tröttnar kunderna snabbt
  4. att webbutiken är anpassad för svenska förhållanden, och om du planerar att sälja internationellt att den har t.ex. stöd för olika språk och valutor
  5. att webbutiken fungerar även på läsplattor och mobiler
  6. att webbutiken är driftsäker (ligger på en snabb, trygg och har snabb support)
  7. att kunder kan lätt hitta runt i din webbutik
  8. att kunder känner sig trygga när de ska handlar från dig (inte minst när det gäller betalningsmetoder du erbjuder)
  9. att beställningsprocessen är snabb och enkel, utan några kångel

Oftast handlar det om relativt liten initialinvestering och driftkostander för att få igång en bra webbutik.

Tidseffektivt

Din tid ska gå åt viktigare saker än administrativt arbete. Planera redan nu för framtiden - när du får upp antalet order istället för att anställa personal (som är en extremt hög månadskostnad) är det smaratare ha en automatiserad och välfungernade e-handelssytem som sparar din arbetstid!

Du kan spara mycket tid varje dag genom att snabbt kunna behandla order, uppdatera och hålla koll på produktlagret, skicka nyhetsmail, hålla koll på betalningar etc. Många bra webbutiker har redan från början funktioner som motsvarar dessa krav.

Integration

Behöver du koppla ihop din webbutik med andra program för t.ex. orderhantering, fakturering eller bokföring behöver du se till att du välja en webbutik som klarar dessa krav.

OBS! Det är oftast mycket enklare och billigare att välja en webbutik som har integrerade funktioner för OLF (order, lager, faktureringt). Då slipper du massa krångel med integrationer som är alltid tidskrävande, kostsamma och har olilka begränsningar.

Att jobba med ett enda system (webbutiken / e-handelssystemet) är mycket effektivare och enklare än koppla ihop och sköta flera olia program... Dessutom när du använder en webbutik med webbaserat adminitration behöver du inte installera nåt på din dator. Allt är alltid åtkomligt var du än är, oberoende vilken dator du använder.

Tips för en bra e-handelsplattform / nätbutik:

EuroBizShop.com - ett e-handelssystem / webbutik som motsvarar alla ovannämnda krav. Den är lagom avancerad utan att bli för krånlig att använda.  Lämpar sig för alla från småskaliga nybörjare till verksamheter med större volymer av order, kunder och produkter. De största fördelarna med EuroBizShop:

  • lättanvänd
  • inkluderar drift och support
  • initialkostnader är små
  • den kan levereras med helt skräddarsydd, mobilvänlig design
  • sökmotorvänlig
  • svensktanpassad, lämpar sig även för internationell e-handel
  • OLF funktioner (order, lager, fakturering)
  • passar även B2B
  • försäljnigsstatistik
  • nyhetsmail till kunder
  • obegränsade möjligheter för anpassningar och integrationer

För att EuroBizShop ska passa även de med mest begränsad budget finns en LITE version:

  • utan skräddarsydd design, istället får en standarddesign utan individuella anpassningar
  • utan kund, order eller fakturahanteringen (order kommer bara via email)
  • kan uppgraderas till fullversion

Välkommen att kontakta oss för me information om EuroBizShop.com

2. Marknadsföring

Lägg ordentlig med krut på försäljningen. Glöm för gud skull inte att marknadsföra dig! Din affärsidé är inte mycket värd om du inte har kunder!

Det är alltid svårt i början, så testa dig fram. Det behöver inte ens kosta pengar men du behöver ha lite fantasi och tid.

Det du framför allt måste tänka på direkt när du startat en webbutik är hur du ska nå kunderna och driva trafik till butiken.

Marknadsföring är allt, du är inte e-handlare förrän du haft din första order och i jämförelse med att sälja, alla andra hinder du kan stöta på innan är en barnlek.

  • Bestäm dig vilken är just din målgrupp, smala av den och tänk inte att du ska sälja till allt och alla.
  • Prata med kompisar, tipsa vänner och be de att tipsa sina vänner. Se till att vara synlig i sökmotorerna som Google, på sociala medier som Facebook, sprid visitkort eller flygblad, sätt klistermärken på bilar osv.
  • Håll kunden nöjd. Dina kunder är din bästa marknadsföringskanalen!
  • Satsa på att ge de kunder du faktiskt får extremt bra service och att vara öppen och personlig i din butik. En kund som du behandlar bra kommer att bli ambassadör för din butik och helt gratis sprida den till vänner och på bloggar.
  • Att se till att vara synlig främst i sökmotorer Google och Bing är oerhört viktigt. Men det tar tid att bygga upp och sker inte över en natt. Satsa också på nischade adwords-kampanjer, organisk sökmotoroptimering
  • Lite beroende på vad du säljer kan du använda dig av prisagenter, de kostar man kan driva mycket trafik till din webshop
  • Prova sponsrade facebook inlägg eller annan FB reklam. 5 råd – så tjänar du pengar på Facebook

Hitta partners

Hitta andra hemsidor, bloggar, webbutiker som har samma målgrupp men inte konkurrerar med dig. Köp eller ännu bättre byt reklam me de. Låt t.ex. bloggare testa dina produkter, skriva omdömmen och länka till dig. Räkna med att kanke ge bort några av dina produkter som tack för denna hjälp. S.k. redaktionell text om dina produkter är alltid myket effektivare reklam är reklambanners etc.

Satsa på merförsäljning

Många bygger sina webbshoppar med nya kunder i åtanke. Men som i all försäljning – det är ofta lättare att sälja mer till en stamkund! Se till att ha nöjda kunder och att kunna skicka till de specialerbjudanden och information om nyheter.

3. Lager

Det är svårt att komma ifrån ett lager om man säljer fysiska varor, men att det behöver vara dyrt är en myt.

Se till att inte köpa in alldeles för mycket av en specifik produkt, även om du får ett bra erbjudande. Detta är ett klassiskt nybörjarmisstag då ingen kan känna sin målgrupp eller marknad innan man befunnit sig på den ett tag.

Det viktiga när du startar är att ha ett bra och relevant sortiment. Det är mycket bättre att köpa 100 produkter med 1 exemplar av varje än att köpa 10 produkter med 10 exemplar av varje. Då kan du känna av efterfrågan på fler produkter och minimera risken som ett stort lager innebär. Se till att ha många olika produkter inom din speciella nisch. Vill du sälja t.ex. stickade tröjor och bli bäst på det blanda inte in i sortimentet t.ex. gummistövlar. Öppna hellre en butik till med gummistövlar om du nu tror på den ideen också.

Förhandla dig till provorders med dina leverantörer eller köp produkterna av en konkurrent eller en butik. Hög marginal är irrelevant när du säljer lite produkter och testar vilken din målgrupp är, låg risk är dock extremt viktigt.

Det är också möjligt i vissa fall att inte alls ha eget lager. En del större leverantörer erbjuder s.k. drop-shipping (du tar emot order, de skickar till dina kunder) eller partnerprogram (affiliatesystem, du hänvisar kunder till annan webbutik och får provision). 

En del webbutiker jobbar så att de tar emot order och betalning först, sedan beställer de från sin leverantör och skickar tilll kunder. Nackdelen är ökade fraktkostander per produkt och att kunder får ofta vänta mycket längre på sina produkter och det är inte populärt.

4. Lokaler

Många av de största entreprenörerna har börjat i garderoben, källaren eller garaget. Gör på samma sätt tills du verkligen måste skaffa mer utrymme och ekonomin tillåter det.

 

Lycka till med din nya webbutik och satsningen på e-handel!


 


EurobizShop